Gradinita Sofia urmareste prin activitatile desfasurate, adaptarea copiilor la mediu, la cerintele sociale prezente sau la cele viitoare. Astfel, activitatile desfasurate in gradinita sunt activitati integrate, bazandu-se pe experienta de viata si pe cunostintele actuale ale prescolarilor, la care se adauga de fiecare data un element de noutate, menit sa stimuleze curiozitatea si interesul acestora.
Stim la fel de bine ca si dumneavoastra faptul ca, in prescolaritate, copiii sunt din ce in ce mai activi, mai dornici de a descoperi si a investiga, de a experimenta. Activitatile educative, cele optionale, dar si cele recreative, sunt gandite in asa fel incat invatarea sa fie permanent centrata pe copil, pe nevoile sale de dezvoltare si de aprofundare. Ne bazam pe asta atunci cand folosim metode noi, moderne, menite sa completeze strategiile clasice de predare – invatare. Printre metodele cel mai des utilizate in activitatea instructiv educativa: brainstorming, turul galeriei, ciorchinele, metoda palariilor ganditoare si multe altele.
Societatea prezentului, dar mai ales a viitorului se circumscrie unui timp al informatiei, al complexitatii. De aceea, investitia in inteligenta, creativitatea si capacitatea de inovare a copiilor va fi extrem de rentabila in viitor.
Domeniile de cunostere in care se inscriu activitatile educationale desfasurate de cadrele didactice sunt cele avizate de M.E.C.T. Ele sunt:
- Domeniul limba si comunicare, prin intermediul caruia se stimuleaza exprimarea corecta din punct de vedere fonetic, lexical si gramatical, precum si familiarizarea prescolarilor cu literatura (povesti, poezii, piese de teatru).
- Domeniul stiinta, prin care prescolarii iau contacte cu fenomene, aspecte ale mediului inconjurator, dar si cu notiuni prematematice.
- Domeniul estetic si creativ, ce are ca principiu de baza exprimarea libera si creativa a copiilor prin desen, pictura, modelaj, muzica.
- Domeniul psihomotric, un domeniu foarte important pentru o dezvoltare armonioasa a copiilor, pune accentul pe miscare, pe exersare a unor deprinderi de baza de mers si alergare.
- Domeniul om si societate, prin care copiii invata care sunt bunele maniere, regulile existente in diverse locuri publice, precum si diverse metode de reciclare si prelucrare a materialelor din natura si nu numai.
Activitati optionale:
- Limba engleza (ore zilnic cu vorbitori nativi de engleza)
- Dezvoltare personala
- Lumea povestilor
- Dans/Balet
- Karate
- Educatie fizica si sport
- Sah
- Tenis
- Muzia
- Teatru
- Dans
- Learn2b
In Gradinita Sofia se desfasoara semestrial parteneriate educationale, largindu-se astfel orizontul de cunoastere si de interactiune al copiilor. Astfel, vizite la alte gradinite partenere, la sectia de Pompieri, la cabinetul medicului stomatolog, la Biserica, la muzee, la teatru, la ferma de animale, in parc sau in alte locatii indragite de ei, sunt parte integranta a parteneriatelor ce au loc pe parcursul intregului an scolar. Copiii sunt ajutati astfel sa descopere, sa analizeze, sa interactioneze si sa relationeze nu doar cu personalul gradinitei, ci si cu oameni, copii, din afara acesteia, in cadrul organizat de Gradinita.
De asemenea, foarte indragite de copii sunt si excursiile tematice, organizate mai ales dupa un ciclu de invatare, copiii putand vedea in realitate fenomene, obiecte, lucruri sau animale despre care au invatat in cadrul activitatilor instructiv educative.